Признаците са избягване на задачи и социални контакти и усещане на тежест в части на тялото Освободете

...
Признаците са избягване на задачи и социални контакти и усещане на тежест в части на тялото Освободете
Коментари Харесай

Стресът може да ни постави в режим на замръзване

Признаците са избягване на задания и социални контакти и усещане на тежест в части на тялото Освободете се от токсични хора и нездравословни привички. Дайте си отмора и намалете броя на дейностите, които вършиме всеки ден
Колкото повече разбираме за нездравословните последствия от напрежението, толкоз повече наподобява, че няма метод да се спасим от него. Затова доста хора просто го одобряват като метод на живот. Гостоприемно отварят мозъка и тялото си за него, защото считат, че в случай че не го създадат, няма да се впишат в средата си. Цялата идея за съблюдаване на графици и избран начин на живот, ловко насаждана посредством обществените мрежи, подсъзнателно тласка хората да се стремят към повече.

Съвременният свят прави съвсем невероятно да избягаш от стрес, предизвестяват психолози. Познатият механизъм “бий се или бягай ”, с който всекидневно телата ни реагират на разнообразни закани, наподобява, не работи против него. “Прекомерният стрес може да ни накара да влезем в нещо, наречено “режим на заледяване ”. Става въпрос за положение, при което считаме, че е съвсем невероятно да предприемем каквото и да е деяние ”, изяснява американският психолог доктор Кармен Хара. Тя съпоставя протичащото се с елен, който се изправя на пътя против автомобил.

Чрез светлината на фаровете животното усеща заплахата, но остава неподвижно

При хората “режимът на заледяване ” може да се прояви посредством отбягване на задания, тъй като наподобяват непостижими, неспособност за взимане на решения и изпитване на изцяло възприятие на боязън. Дори дребни дейности като отвращение да участваме в обществени действия, чувство за тежест в избрани елементи на тялото може да са знак, че сме станали жертва на напрежението.

Д-р Хара обаче споделя, че има метод да се оправим със “замразяването ”. На първо място е значимо да осъзнаем кое е под и отвън нашия надзор.

“Стресът ви лишава от персоналната ви мощ и въздействието, което имате върху събитията ”, изяснява психологът. По думите ѝ е неотложно хората, които страдат от “режим на заледяване ”, да се научат да смекчават мислите и страстите си, с цел да понижат напрежението и нездравословното му влияние върху здравето си.

Причината е, че в един миг негативните усеща се трансформират в здравословни проблеми

Стресът намалява имунитета, поврежда храносмилателната система и провокира инфектиране, безпокойствие и меланхолия. Кара ни да споделяме и вършим неща, които не мислим. Само когато признаем опустошителните му резултати върху мозъците и телата ни, можем да предприемем верните дейности против него, показва доктор Хара.

Един от ключовете за отделяне е да упражняваме мозъка си да се насочва все по-малко към аспекти, които провокират стрес. Например от време на време да проучваме защо мислим и в случай че установим, че непрестанно превъртаме обидни и неподходящи истории, да спрем и се фокусираме още веднъж. Така ще се научим да реализираме здравословен прочувствен поток, което ще ни обезпечи освен вътрешен мир, само че и физическо и психическо здраве.

“Ако изместите фокуса си, можете да измененията и резултата. И колкото по-малко се тревожите за това, толкоз по-вероятно е да се справите със напрежението ”, показва доктор Хара. Важна част от тактиката, която би трябвало да следвате, е да се освобождавате от изнервящи обстановки и да поддържате предишното, сегашното и бъдещето си в ред. Или по-друг метод казано - да не се връщате към към този момент случили се неща, които няма по какъв начин да измененията, или пък непрестанно да градите очаквания за идни. “Когато се откажете от нереалистичните упования, стартирате да живеете в сегашното и да извличате най-хубавото от всяка обстановка. Вие впрягате цялата мощност на вашата мощ и запаси, които са в обсега ви ”, изяснява лекар Кармен Хара.

Може да упражнявате мозъка си към тази смяна посредством вдишване на няколко дълбоки вдишвания, по време на които мислите само за света в близост – на какво мирише, какво виждате, чувате или вкусвате. Вместо непрестанно да се суетите върху неща, които ви заливат, търсете свещено време за себе си. Раздвижете тялото си, купете си нещо хубаво, сгответе си вечеря, общувайте с нови хора, посветете се на занимание

Разхождайте се на открито най-малко няколко пъти седмично сами, попивайки пейзажа към вас. Старайте се да вършиме всеки ден най-малко по едно нещо, което желаете, а освен да гоните осъществяването на наложителни задания. Така ще си осигурите приятни страсти и ще пренасочите вниманието си от отговорностите към грижата за самия себе си.

“Ако рутината ви основава стрес, направете тактика по какъв начин можете да избегнете избрани обстановки или срещи. Разчистете заобикалящата ви среда и енергийното си поле, освобождавайки се от токсични хора и нездравословни привички. Дайте си отмора и намалете броя на дейностите, които вършиме всеки ден. Ако откриете, че имате в допълнение време, можете да добавите още задания ”, споделя психологът. Тя поучава постоянно да прилагаме правилото на качеството пред количеството, защото това оказва помощ да се концентрираме да вършим нещата по верния метод.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР